Beleidsplan Stichting Werkplaats voor de Wereld 2019 – 2022

Doelstelling en Missie

De Werkplaats voor de (3e) Wereld is een initiatief van Henk en Corrie van Kesteren, wonend in Culemborg aan de Anna Blamanweg 26. Henk is al sinds 1962 actief voor projecten in Afrika. Reeds meer dan vijf en vijftig jaar hebben hij en zijn vrouw Corrie een winkel en werkplaats in Culemborg.

Hun doel is: Hulpverlening van mens tot mens, zonder tussenkomst van allerlei organisaties. Armoede speelt zich af op het menselijke vlak en zal volgens hen ook op het menselijke vlak en naar de menselijke maat moeten worden opgelost door het scheppen van meer levensperspectief.

De laatste jaren wordt er vooral gewerkt voor onderwijsvoorzieningen en vakopleidingen in verschillende steden van Tanzania. Om aan geld te komen voor de mensen in Afrika zet Henk zich in door in zijn vrije tijd en met zijn beide handen van honderden kubieke meters restmateriaal prachtige producten te maken. Zijn vrouw Corrie doet daarin volop mee. Uitgangspunt hierbij is: als je je arme medemens op het menselijke vlak wilt helpen dan dien je geen kosten te berekenen, en als er kosten onvermijdelijk zijn, dan moet je ze maar zelf betalen of er een donateur voor vinden. Dit dwingt Henk en Corrie en het bestuur tot optimaal creatief handelen. Bovendien draagt het gebruik van restmateriaal ook nog een steentje bij aan het behoud van het milieu.

Beleid

De afgelopen jaren, 2015-2018, is het beleid er op gericht geweest om een aantal grote projecten zoals het ziekenhuis in Kibangu en de basisschool in Makoka af te ronden en de focus te verleggen naar kleinere projecten en samenwerking met Culemborgse goede-doelen-organisaties. Voorbeelden daarvan zijn het renoveren van de gebouwen van een vakopleiding voor kinderen met een beperking in Mbeya en de samenwerking met Betuwe Wereldwijd voor het financieren van het vervoer van schoolspullen voor een vakopleiding in Njombe.

Ook is er beleid gevoerd om het bestuur te vernieuwen en te verjongen om het voortbestaan van de Stichting te borgen en de uitstraling van de stichting aan te laten sluiten bij de tijdgeest. De termen onderontwikkeld, eerste, tweede en derde wereld worden steeds minder gebruikt – we zijn immers samen onderdeel van een wereld en allemaal in ontwikkeling – en vandaar de nieuwe naam: Werkplaats voor de Wereld. Het statuut van de stichting heeft een update gehad zodat het voldoet aan de huidige wetgeving en we de ANBI status kunnen blijven voeren. Er is gewerkt aan een nieuwe, frisse en professionele uitstraling van de stichting door communicatiemiddelen zoals website, social media, folder en presentatiemateriaal te maken en of te vernieuwen.

Het nieuwe en jongere bestuur heeft met Henk en Corrie en de secretaris van het oude bestuur afgesproken dat zij zolang als zij dat kunnen en willen actief blijven meedoen en samen met het nieuwe bestuur het werk van de Stichting Werkplaats voor de Wereld blijven vormgeven. 

Vanuit dezelfde doelstelling en missie richt het beleid voor de komende vier jaren zich op het samenwerken met Culemborgse goede-doelen-organisaties en het financieren van kleine projecten van maximaal om en nabij € 10.000 per project.

Het beleid voor de komende drie jaar heeft vier speerpunten:

  • Projecten
  • Samenwerking
  • Communicatie en bewustwording
  • Fondsenwerving

 Projecten

De Werkplaats steunt op basis van concrete projectaanvragen bestaande en nieuwe initiatieven die het onderwijs, vakmanschap, de gezondheidszorg, moeder en kind zorg, ouderenzorg, de landbouw en voedselvoorziening voor de kansarmen en minder bedeelden in Tanzania en de omliggende landen kunnen verbeteren.

De focus is gericht op het ondersteunen van initiatieven in Tanzania, regio van Dar es Salaam maar ook andere steden. En dan met name gericht op co-financiering van technische innovatie (energie en milieu maatregelen), renovatie (herstellen en hergebruik) en nieuwbouw.

De goede resultaten met de school in Makoka , in Dar es Salaam, en met scholen in andere steden zullen ingezet worden als een voorbeeld voor het aanvragen en starten van nieuwe projecten in de regio Dar es Salaam en andere steden in Tanzania.

De goede relaties met de schoolleiding in Makoka en andere scholen in Mbeya en Njombe, waarmee eerder is samengewerkt, zullen ingezet worden als ambassadeurs en expertise voor het identificeren en ondersteunen van nieuwe aanvragen.

Via continuering van de samenwerking met de schoolleiding in Makoka, maar ook met andere hulporganisaties en een netwerk aan contacten stimuleert de Werkplaats lokale organisaties in deze regio zelf initiatief te nemen en projectaanvragen te formuleren en in te dienen. Vooral de aanvragen van initiatieven die erop gericht zijn een sociaal netwerk en vangnet te vormen en die zelfredzaamheid bevorderen zodat de bevolking zelfstandig en financieel onafhankelijk verder kan, krijgen prioriteit. Toegang van de minder bedeelden tot goed onderwijs op alle niveaus speelt daarbij voor de lange termijn een grote rol. (Kleuterschool, basisschool, middelbare school, technische school en vakopleidingen) 

Samenwerking

De werkplaats zoekt actief samenwerking met andere (hulp)organisaties om haar projecten tot een succes te brengen. Samenwerking met Culemborgse hulorganisaties heeft daarbij prioriteit.  

Communicatie en bewustwording

De werkplaats heeft in de afgelopen jaren veel aan bewustwording gedaan op basisscholen in Culemborg met behulp van een PowerPointpresentatie en inspirerende informatie. Sommige basisscholen hebben meerdere jaren financiën bij elkaar gebracht voor de goede doelen van de Werkplaats en aangegeven komende jaren goede doelen van andere organisaties te willen ondersteunen. Zo’n verandering is goed voor nieuwe energie. Voor de Werkplaats betekent het dat de komende jaren meer samenwerking zal worden gezocht met de middelbare scholen.

Zoals eerder aangegeven zijn de communicatiemiddelen voor voorlichting en bewustwording verbeterd en geprofessionaliseerd. De komende jaren zal onderzocht worden of dit materiaal voldoet voor bewustwording en actiebereidheid op middelbare scholen. Ook zal onderzocht worden of het voldoet om verschillende doelgroepen tot actiebereidheid en of donatie over te halen.

Fondsenwerving

De steun aan projecten wordt gefinancierd met geld dat in de werkplaats en winkel aan de Anna Blamanweg verdiend wordt; met gelden van donateurs; met opbrengsten van acties en met bijdragen van bevriende fondsen. Ook in de komende jaren zal regelmatig samenwerking gezocht worden met andere hulporganisaties om bepaalde projecten gezamenlijk te ondersteunen. Ook via promotie op eigen website, andere websites en social media (Facebook) wordt geprobeerd het aantal deelnemers aan acties en netwerk aan donateurs te vergroten. 

19 september 2018

Het bestuur van Stichting Werkplaats voor de Wereld